share:

Sfaturile Specialistului #NuTastaUră

 

Psihoterapeutul Delia Mina s-a alăturat campaniei noastre și are următoarele recomandări:

  • Victima are nevoie de aliați. Importanța oamenilor din jurul celui abuzat este mai mare ca oricând. Adulții, profesorii, părinții, rudele sau orice alta figură față de care persoana abuzată se simte atașată trebuie să îi ofere suport necondiționat și încredere. Victima trebuie să semnaleze orice acțiune care a avut loc asupra sa, însă are extrem de multă nevoie de aliați de încredere care să îi asigure confortul de a vorbi.
  •  
  • Părinții, rudele, profesorii trebuie să conștientizeze existența fenomenului și să știe să identifice comportamentul schimbat al victimei și să intervină când identifică efectele cyberbullingului în comportamentul acesteia. Orice semn care indică modificări ale stării psihologice cum ar fi depresia, anxietatea socială, izolarea, stima de sine scazută, reacții negative și stres în privința utilizării dispozitivelor trebuiesc chestionate și verificate.
  •  
  • Este util ca victima să reușească să impună limite. De la blocarea și raportarea abuzatorului pe rețelele de socializare, la schimbarea parolelor sau a numărului de telefon, până la intervențiile directe către abuzator, efectuate într-o manieră cât mai asertivă, fără a-i oferi agresorului satisfacția pe care o caută. Cel care hărțuiește va fi mulțumit dacă provoacă victimei suferință, de aceea este recomandată evitarea afișării oricărei urme care lasă de înțeles că aceasta a fost afectată.
  •  
  • Puteți apela cu încredere la specialiști. Atât victima, cât și persoana care e în postura de bully pot prezenta un deficit psihologic structural care se poate vedea în lipsa stimei de sine; (a se vedea faptul că cyberbullingul se construiește în jurul imaginii, abuzatorul folosind atacul în direcția degradării imaginii sociale pe care cineva o are). Psihoterapia are ca obiectiv refacerea stimei de sine, identificarea și modificarea modurilor negative de gândire despre sine și ceilalți, lume în general, aspecte extrem de utile în prevenirea și combaterea cyberbullyingului.
  •  

    „Din perspectiva victimei, hărțuirea din mediul online poate fi mai greu de abordat, întrucât acest mediu este mai greu de ținut sub control și se extinde dincolo de granițele cercului restrâns de cunoscuți. Pentru a diminua efectele negative ale cyberbullyingului, este important să luăm în calcul întreg sistemul în jurul căruia se dezvoltă comportamentul respectiv: abuzatorii – victimă - cei care asistă - cei care nu cunosc fenomenul”, spune psihoterapeutul Delia Mina.